По поличках

Зварити борщ стане дешевше, а чутки про ціни на цукор дещо перебільшені. 7 продуктових прогнозів на літо від економіста Олексія Дорошенка

06 Червня 2019, 10:35
Закртити
Олексій Дорошенко

В Україні минув пік цін на овочі, але літні місяці ще неодноразово зможуть здивувати і збентежити.

Які продукти придбати стане простіше, а які — складніше? Як вплинула на полуницю та інші фрукти «повінь» на Закарпатті? І як імпорт з Польщі та інших країн допомагає регулювати ситуацію на українському ринку?

Голова Асоціації постачальників торгівельних мереж, економіст Олексій Дорошенко в інтерв’ю QHA media розповів про 7 головних прогнозів на продукти цього літа.

1.       Овочі подешевшають


Вже минув пік цін на овочі, особливо овочі борщового набору. Від початку року низки вітчизняних продуктів у нас взагалі не було, багато чого довелося імпортувати. Але зараз потроху починає з’являтися власна продукція.

Якщо раніше ми розуміли, що у нас врожай збирають тільки у серпні, то зараз ми збираємо його вже у червні. Причому збираємо досить багато. Це «тисне» ціну моркви, а також впливатиме на цибулю і капусту. У серпні та ж цибуля і капуста можуть коштувати по 10-12 грн/кг. Увесь борщовий набір буде дешевшати з червня і до серпня.

Наприкінці цього року ми побачимо ціну на овочі борщового набору нижчою, ніж зараз. Це означає, що вона стане прийнятною.

2.       Закарпаття «заливало» водою: що станеться з фруктами?


Ми вже зараз розуміємо, що ціни на полуницю цього літа будуть нижчими, ніж у минулому році. Її дуже багато, незважаючи на повінь у Закарпатті, і це позначається на пропозиції ягоди звідти. Зараз і Мелітополь багато пропонує, і Південна Україна повноцінно — і полуницю, і черешню.

Пропозиція вітчизняних фруктів велика і ціна потроху знижується. Найдешевше купувати у червні.

Погодні умови майже не впливають на збір врожаю і його ціну.

3.       Труднощі з чорним і білим хлібом продовжаться


Ми виробляємо недостатньо жита, а значить, дорожчим стане чорний хліб. Окрім овочів це те, що в Україні завжди зростатиме у ціні.

Імпорт жита не дозволяє вирішити цю проблему. Ми бачимо тенденцію з 2018 року — тоді хліб досить сильно подорожчав. Щоб ми з вами розуміли, це буде плюс півтора-два відсотки щомісяця на чорний хліб, а білий хліб приблизно плюс на один відсоток.

4.       Цукор буде стабільний


Цукор буде стабільний в ціні, хоча ходили чутки, що він подорожчає. Ні, дорожчати він не буде.

5.     Покращиться ситуація з пшоном


Почне дешевшати і пшоно. До цього воно катастрофічно дорожчало. Ціна вже по 25-26 гривень за кілограм. Це не нормально. Так що вона (ціна — ред.) буде знижуватися.

6. Імпорт вплинув на національний продукт


Імпорт позитивно впливає на ситуацію на ринку. З одного боку ми захищаємо вітчизняний ринок, але з іншого потрібно захищати й вітчизняного покупця. У цьому випадку здорова конкуренція допомагає.

Я був прихильником імпорту сала, коли ціни на нього за кордоном, у тій же Польщі, були втричі нижчими, ніж в Україні. Як на мене це ненормально. Почали імпортувати — і це збило ціну.

7.       Чого очікувати українцям в різних областях?


Багато років Тернопіль залишається найдешевшим регіоном з м’яса, перш за все зі свинини й сала. Якщо ми порахуємо нормальний раціон, то м’ясо становить близько 40% від вартості усього, що ми купуємо з продуктів. Природно, жителі Тернополя витрачатимуть на продукти найменше грошей. Але якщо ми подивимося на пенсії, то одна з найменших пенсій якраз там.

Київ завжди був найдорожчим регіоном. Але останнім часом зростають ціни на Закарпатті — у першу чергу тому, що там активно ростуть статки. Відповідно це позначається на вартості продуктів харчування. І Закарпаття зараз вже на другому місці за дорожнечею, на третьому — Київська область.

Деякі продукти дорожчі в інших регіонах. Так, іноді вперед виступає Донецька область — за рахунок того, що через військові дій там «своя» логістика і немає повноцінних оптових баз.

Записала Анастасія Гевко


Дивитись ще: